Potrošnja u studenom veća za 1%

Bez autora
Jan 04 2012

U studenome 2011. promet u trgovini na malo porastao je za 1,0% na godišnjoj razini, što je manji rast nego u listopadu, ali veći od očekivanja. Državni zavod za statistiku objavio je prvu procjenu prema kojoj je promet od trgovine na malo, što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, u studenome nominalno porastao za 4,5%, a realno za 1,0% u odnosu na isti mjesec 2010. To predstavlja usporavanje rasta, s obzirom na to da je u listopadu potrošnja ojačala 1,8%. Četiri makroekonomista u prosjeku su očekivala pad potrošnje u studenome u odnosu na isti lanjski mjesec za 0,4%. Njihove procjene kretale su se od rasta potrošnje za 0,5% do pada za 1,2%. Slabost na tržištu rada, relativno visoka zaduženost stanovništva i sve manji raspoloživi realni dohodak čimbenici su koji ograničavaju rast osobne potrošnje, a tako će se nastaviti i u ovoj godini.

Potrošnja u studenom veća za 1%U studenome 2011. promet u trgovini na malo porastao je za 1,0% na godišnjoj razini, što je manji rast nego u listopadu, ali veći od očekivanja.

Državni zavod za statistiku objavio je prvu procjenu prema kojoj je promet od trgovine na malo, što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, u studenome nominalno porastao za 4,5%, a realno za 1,0% u odnosu na isti mjesec 2010. To predstavlja usporavanje rasta, s obzirom na to da je u listopadu potrošnja ojačala 1,8%.

Četiri makroekonomista, koja su sudjelovala u Hininoj anketi, u prosjeku su očekivala pad potrošnje u studenome u odnosu na isti lanjski mjesec za 0,4%. Njihove procjene kretale su se od rasta potrošnje za 0,5% do pada za 1,2%.

Slabost na tržištu rada, relativno visoka zaduženost stanovništva i sve manji raspoloživi realni dohodak čimbenici su koji ograničavaju rast osobne potrošnje, a tako će se nastaviti i u ovoj godini, rekla je Zrinka Živković-Matijević, direktorica Direkcije za ekonomska istraživanja u Raiffeisenbank Austria.

U posljednjih 15 mjeseci promet u trgovini na malo porastao je u njih 14. Samo je u ožujku prošle godine pao.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik